Martine Letterie

 

Mijn naam is Martine Letterie en ik schrijf al bijna vijfentwintig jaar. Inmiddels heb ik bijna honderdtwintig boeken op mijn naam staan, waarvan er maar één voor volwassenen is. Waarom ik liever voor kinderen en jongeren schrijf? Omdat ik hen een belangrijker publiek vind. Zij zijn de volwassenen van de toekomst. En jij bent één van hen.

Hoe ons land er dan uitgaat zien, ligt in jouw handen. Mijn boeken gaan bijna allemaal over vroeger, omdat ik denk dat we van de geschiedenis kunnen leren. Ik hoop dat je nog eens aan mijn verhalen terugdenken als je voor een belangrijke beslissing staat. En dan hoop ik ook, dat die daardoor een beetje verstandiger uitpakt, dan die van veel volwassenen van nu. Veel van mijn boeken gaan over de Tweede Wereldoorlog. Dat heeft te maken met mijn familiegeschiedenis. Toen mijn vader Frank negen jaar was, werd zijn vader – mijn opa dus – meegenomen door de Duitsers en opgesloten in een concentratiekamp. Niet omdat hij joods was, maar omdat hij een tijdje bij een politieke partij had gehoord die het niet eens was met de Duitsers. Mijn opa Martinus Letterie werd van het ene kamp naar het andere getransporteerd. Uiteindelijk werd hij in het Duitse concentratiekamp Neuengamme vermoord. Hij was toen pas 33 jaar. Mijn vader was 10, zijn zusje 8 en ze hadden nog een babybroertje van een half jaar oud.

Mijn boek Oorlog zonder vader gaat er over, hoe het is om zo je vader te verliezen. Het speelt dus tijdens de Tweede Wereldoorlog en mijn vader Frank is de hoofdpersoon. Door deze familiegeschiedenis weet ik, wat oorlog met kinderen doet. En daarom ben ik steeds weer geraakt als ik hoor wat kinderen in die tijd hebben meegemaakt. In het filmpje vertel ik over de boeken die ik in opdracht van of in samenwerking met Herinneringscentrum Kamp Westerbork schreef.

 

Verhalen over de Tweede Wereldoorlog: er zijn veel boeken over geschreven. In de film in onderstaande link vertelt jeugdboekenschrijver Martine Letterie over een aantal van haar boeken. Boeken waarvan verschillende verhalen zich, net als de verhalen van 'Woar is Aaldert?' afspelen in Drenthe. Verhalen die zich afspelen in Kamp Westerbork. De verhalen van Martine Letterie hebben vaak als hoofdpersoon een jongen of meisje van jouw leeftijd. Hoe zou het zijn om in die tijd geleefd te hebben?

 

Met bijgaande boekenlijst hopen we de leerlingen te inspireren om nog meer te lezen.

Bij elke titel is het thema ook aangegeven. 

Klik hier voor de boekenlijst.